Saint-Antoine (Manhay) is een van de oudste pelgrimsoorden in Belgïe. We bevinden ons tussen Luik en Bastogne.

Volgens een legende is alles begonnen toen een herder die z'n weg kwijt was geraakt in de dichtbeboste Ardennen, Sint Antonius aanriep en z'n weg terugvond. Uit dankbaarheid liet hij een kapelletje bouwen. Sinds die tijd komen er steeds meer bedevaartgangers op deze plek bidden.

De huidige kerk is van het einde der 19de eeuw en hoewel ze niets bijzonders is wat betreft de architektuur, heerst er een ontroerende sfeer van devotie, gebed, uitgedrukt door zoveel kaarsen, foto's en dankbetuigenissen.

Vroeger, werd er een grote bedevaart georganiseerd op de dag van het feest van Sint Antonius de 13de juni en later werd dat de dichtsbijzijnde zondag. Het was toen een bedevaartsdag volgens de gewoonten van die tijd, d.w.z. dat het meer een markt was waar groenten en ambachtswerken verkocht werden.

Hedendaags heeft de bedevaart niets verloren van zijn aantrekkingskracht, hoewel de folkloristische kant veel verminderd is. Integendeel, om een maximum bedevaartgangers tegemoet te komen spreidt het feest zich uit over meerdere dagen. Door de loop der jaren zijn er nog andere heiligen bijgekomen in het kleine kerkje (maximum 300 personen). We noemen hen onze beschermheiligen .

En het is een feit dat de Heilige Rita b.v. tegenwoordig net zo populair is als de Heilige Antonius. De Heilige Peregrinus (die aanbeden wordt in kankergevallen), de Heilige Pater Pio, Heilige Theresia van Lisieux, Heilige Kindje Jezus van Praag en O.L.V. van Genezing trekken ook heel veel mensen aan (om meer over hun te weten : kijkt bij de Aanbeden Heiligen ). Elk jaar wordt er een bedevaart georganiseerd ter ere van iedere Heilige (om het programma te raadplegen van de bedevaarten kijkt op Aktiviteiten ).

Tegenover de kerk staat een groot gebouw waarin zich een winkel bevindt van religieuze artikelen en souvenirs , en een cafetaria waar U iets kunt eten en/of drinken. Er zijn daar mensen tot uw dienst om U te helpen, naar U te luisteren, U raad te geven of inlichtingen te verstrekken (om meer te weten, kijkt U op Ontvangst ).

De kerk en het ontvangstgebouw bevinden zich een beetje geïsoleerd tussen 2 dorpjes, het is een mooie, rustige plek, een domein van 3 hectaren goed onderhouden, waar men kan wandelen, zich ontspannen of waar we aan de rand van de vijver kunnen zitten. 's Zomers als het weer het toelaat worden de H. Missen van de dinsdagmiddag en de bedevaartsdagen buiten gehouden. Enige jaren geleden is er hiervoor een mooi altaar gebouwd. Verder staat er een grote parking van ± 100 plaatsen tot uw beschikking.

 
 

Voor meer inlichtingenů komt U maar eens kijken !

Accueil Saint-Antoine  -  Maria en Max Licher, diakonaal echtpaar
St-Antoine, 21  B-6960 MANHAY  -  e-mail : info@st-antoine.be - 086/43.31.02